Reakcija/demanti na tekst Večernjeg lista „Hrvatima nametnuli bosanski jezik, kao i program koji treba izmisliti podatke“

Povodom teksta „Hrvatima nametnuli bosanski jezik, kao i program koji treba izmisliti podatke“ autora Željka Andrijanića, objavljenog u izdanju „Večernjeg lista“ od 28.01.2017. godine, Federalna uprave za inspekcijske poslove objavljuje reakciju/demanti, kako slijedi:

„U procesu kontinuiranog unaprjeđenja i povećanja transparentnosti rada službi, te povećanja efikasnosti kontrole nad uvozom roba u FBiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove razvila je sistem za prekograničnu kontrolu roba – BIMS (Border Inspection Management System) kako bi se ubrzao proces prekogranične kontrole roba, omogućilo jednako postupanje na svim carinskim ispostavama i mjestima carinjenja, te osigurala efikasnija administracija. Na razvoju projekta se radilo prethodne dvije godine, a u izradi projekta su učestvovali konsultanti – eksperti Svjetske banke,  informatičari, te stručno osoblje. U sklopu projekta su sačinjeni jedinstveni obrasci i procedure postupanja na svim mjestima carinjenja, te uvedene jedinstvene vrijednosti podataka, koje su predefinisane i usklađene s međunarodnim šifrarnikom vrijednosti.

BIMS predstavlja kompletan nezavisan modul koji će omogućiti potpuno vođenje procesa prijave, praćenja i vršenja prekogranične kontrole roba. Pristup BIMS-u i mogućnost podnošenja zahtjeva u elektronskom obliku imaju svi subjekti koji su prethodno prošli postupak registracije korisnika. Registrovani korisnici imaju pristup web portalu putem kojeg popunjavaju formu sa svim neophodnim podacima i prilozima, na osnovu kojih se generiše i štampa zahtjev za kontrolu.

Koristi ovakvog sistema su višestruke – špediterske kuće usljed omogućene najave prometa roba dobijaju efikasniju i bržu uslugu, uz smanjenje mogućnosti greške, inspektorima je omogućeno da unaprijed organizuju i pripreme svoje svakodnevne poslove, a građani dobijaju kvalitetniju i efikasniju kontrolu roba koje se uvoze. Pored navedenih, napominjemo da se efekti ovog sistema odnose i na budžet, obzirom da se svaki promet roba i svi podaci vezano za isti (vrijeme i mjesto zaprimanja/obrade zahtjeva za kontrolu, naziv dobavljača/proizvođača/ uvoznika, vrijednost/količina/težina robe, uzimanje uzoraka za laboratorijsko ispitivanje, visina naknada i taksi, itd.) evidentiraju kroz sistem, čime se eliminišu nepravilnosti prilikom prekograničnog prometa roba.

Obzirom da je implementacija projekta u začetku, Federalna uprava za inspekcijske poslove svakodnevno radi na njegovom unaprjeđenju i otklanjanju eventualnih nedostataka, te će se sve uviđene administrativne omaške, uključujući i one jezičke prirode, rješavati i korigovati u toku procesa implementacije BIMS-a.

Zahvaljujemo svim poslovnim subjektima koji, cijeneći napore Federalne uprave za inspekcijske poslove na poboljšanju poslovnog ambijenta, podržavaju promjene koje podupiru zakonito, efikasno i transparentno odvijanje prekograničnog prometa, te napominjemo da se implementacija projekta uspješno realizuje na nekoliko graničnih prijelaza i mjesta carinjenja u FBiH.“

Tekst „Hrvatima nametnuli bosanski jezik, kao i program koji treba izmisliti podatke“ možete naći na linku:

http://www.vecernji.ba/hrvatima-nametnuli-bosanski-jezik-kao-i-program-za-koji-treba-izmisliti-podatke-1145470