U Zenici obilježen Svjetski dan hrane: FUZIP-u zahvalnica za doprinos jačanju sistema sigurnosti hrane u BiH

Direktorica Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) Ivana Prvulović, učestvovala je danas u Zenici na konferenciji „Zajedno za bolju hranu i bolju budućnost“, koju su povodom Svjetskog dana hrane koji se globalno obilježava 16. oktobra, organizovale Agencija za sigurnost hrane BiH i Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Konferencija je okupila vodeće stručnjake, institucije i partnere iz područja poljoprivrede, sigurnosti hrane, inspekcijskih službi, akademske zajednice i međunarodnih organizacija, s ciljem razmatranja ključnih izazova u oblasti sigurnosti hrane, standardizacije i održivosti prehrambenih sistema.  Kroz tri panel diskusije, učesnici su razgovarali o transformaciji poljoprivredno-prehrambenih sistema za bolju hranu i bolju budućnost, standardizaciji i brendiranju autohtonih prehrambenih proizvoda u BiH i laboratorijama kao Z(j)enici industrije, hrane i zdravlja kao primjera integracije nauke, nadzora i inovacija.

Obilježavanje Svjetskog dana hrane prilika je da naglasimo značaj sigurnog, kvalitetnog i dostupnog prehrambenog sistema za sve građane. U tom smislu, uloga inspekcijskih organa je višeslojna i strateški važna – od kontrole zdravstvene ispravnosti hrane, preko nadzora nad proizvodnim procesima, do nadzora prehrambenih proizvoda u prodaji.

Federalna uprava za inspekcijske poslove putem poljoprivrednog, veterinarskog, tržišnog i inspektorata za hranu te Sektora granične inspekcije, svakodnevno provodi nadzor nad ključnim segmentima prehrambenog lanca – od farme do stola, a federalni inspektori kontrolišu uslove proizvodnje, skladištenja, deklarisanja i distribucije hrane.

Na Svjetski dan hrane, pozivamo sve aktere – od proizvođača do potrošača – da zajedno gradimo kulturu odgovornosti, kvaliteta i povjerenja u hranu koju proizvodimo i konzumiramo“, istakla je direktorica Prvulović.

Federalna uprava za inspekcijske poslove je od organizatora konferencije dobila zahvalnicu za jačanje održivog i prosperitetnog sistema sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini.

– KRAJ –

Svjetski dan hrane 2025 – globalni kontekst (preuzeto od Agencije za sigurnost hrane BiH)

Svjetski dan hrane obilježava se svake godine 16. listopada, na dan kada je 1945. utemeljena Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO). Tema obilježavanja 2025. godine, prema FAO-u, usmjerena je na transformaciju prehrambenih sustava za otporniju, pravedniju i zdraviju budućnost, uz poruku da „nijedna osoba ne bi smjela biti gladna niti isključena iz pristupa sigurnoj i kvalitetnoj hrani“.

U svijetu se, prema FAO-u, svake godine više od 30% proizvedene hrane izgubi ili završi kao otpad, a istovremeno više od 700 milijuna ljudi pati od gladi. Klimatske promjene, urbanizacija i ekonomske krize dodatno pojačavaju pritisak na prehrambene lance. Zato je cilj ovogodišnjeg globalnog obilježavanja, kao i konferencije u Bosni i Hercegovini, povezati nauku, institucije i zajednicu kako bi se izgradili održivi sistemi hrane koji štite ljude i planetu.

Više na: https://fsa.gov.ba/hr/u-zenici-odrzana-konferencija-zajedno-za-bolju-hranu-i-bolju-buducnost-2/

Federalna uprava za inspekcijske poslove je samostalni federalni organ uprave. Formalno je organizovana i otpočela sa radom u januaru 2007. godine, temeljem Zakona o inspekcijama u Federaciji BiH. Sjedište Federalne uprave je u Sarajevu.

Federalna uprava obavlja poslove iz nadležnosti federalnih inspekcija koje su organizovane u sastavu uprave, i vrši i druge upravne i stručne poslove utvrđene posebnim zakonima. Nadležna je za obavljanje inspekcijskih nadzora nad primjenom federalnih propisa i propisa BiH kojima je utvrđena nadležnost entitetskih inspekcija za vršenje inspekcijskog nadzora, kao i drugim propisima. Federalnom upravom rukovodi direktorica Ivana Prvulović. Za više informacija, možete kontaktirati Kabinet direktorice Federalne uprave za inspekcijske poslove na telefon 033/563-360 ili e-mail: info@fuzip.gov.ba