Saopštenje za javnost

Federalna uprava za inspekcijske poslove je, putem redovnog informisanja o stanju u oblasti inspekcijskog nadzora, zaprimila obavještenje od strane Inspektorata Republike Srpske da su u toku redovnog fitosanitarog pregleda pošiljki bilja pri uvozu, zbog sumnje na prisustvo regulisanog štetnog organizma “Fusarium”, izvršili uzorkovanje pošiljke sjemenskog krompira sorte “Kennebeck”, prispjele na granični prijelaz Gradiška.

Prema izvještaju o laboratorijskoj analizi izdatom od strane Poljoprivrednog instituta RS, u analiziranom sjemenskom krompiru utvrđeno je prisustvo štetnog organizma “Fusarium”.

Zbog sumnje u prisustvo regulisanog štetnog organizma „Fusarium”, Federalna uprava za inspekcijske poslove na svih šest ganičnih prijelaza u FBiH vrši pojačane inspekcijske nadzore nad pošiljkama bilja pri uvozu. Fitosanitarni inspektori vrše pojačanu kontrolu uvoza svih pošiljki, a posebno sjemena i sadnog materijala, pa samim tim i sjemenskog krompira.

Od januara do marta 2017. godine, preko graničnih prijelaza u FBiH uvezeno je 30 pošiljki sjemenskog krompira iz Belgije i Holandije. Pošiljke su uzorkovane, a svi analizirani uzorci su negativni, odnosno analizama nije utvrđeno prisustvo štetnih organizama.

Napominjemo da uvoza sorte “Kennebeck” nije bilo u navedenim pošiljkama do početka marta, te da su u mjesecu martu iz Holandije uvezene dvije pošiljke spomenute sorte, koje ostaju pod carinskim nadzorom do dobijanja rezultata analize uzoraka.