Glavni federalni rudarsko, termo i elektro-energetski inspektor posjetio jedan od najvećih rudnika metala u Evropi

Na poziv kompanije Eastern-mining d.o.o., glavni federalni rudarsko, termo i elektro-energetski inspektor dr. sci. Ferid Osmanović početkom decembra posjetio je rudnik Čelopeč (Celopech) u Bugarskoj, jedan od vodećih rudnika u Evropi.

S obzirom na rastući interes za pokretanje rudnika metaličnih mineralnih sirovina u FBiH, posjeta je organizovana s ciljem razmjene iskustava u vezi primjene zakona u rudarstvu u Federaciji BiH i Bugarskoj koja su dosta slična, a domaćini su demonstrirali tehnološka rješenja, visok stepen optimizacije i automatizacije procesa i prenijeli svoja iskustva u implementaciji propisa i mehanizama zaštite na radu, ekološke održivosti, te drugih aspekata rada koje su primjenjivali da bi postigli današnje rezultate.

Već u samoj organizaciji posjete, a kasnije i tokom posjete, pokazan je visok nivo opreza i odgovornosti od strane Rudnika u Čelopeču u smislu svih vidova zaštite na radu, od COVID mjera, preko nulte stope tolerancije na alkohol, što se provjerava alko-testiranjem prilikom svakog ulaza i izlaza u bilo koji department Rudnika, do primjene zaštitne opreme u rudniku, o čemu se provode edukacije iz propisa lične zaštite i rudarstva uopće. Poduzimanjem ovakvih mjera i poštivanjem socio-ekonomskog statusa uposlenika obezbjeđuje se bolja koncentracija radnika na posao, čime se dostiže visok stepen tehničko-tehnološke discipline, optimizacije procesa, metoda otkopavanja bez ostavljanja praznih prostora uz visok stepen iskorištenja rude, analiza i automatizacija procesa iz smart centra i ono što je najvažnije – smanjenje nekad visokog broja povreda na radu na minimum (jedna ili nijedna). Danas se u rudniku vodi evidencija i obara rekord u broju dana i godina bez povrede na radu – kazao je glavni federalni rudarsko, termo i elektro-energetski inspektor, dr.sci. Ferid Osmanović.

Ova posjeta će poslužiti kako timu inženjera iz privrede tako i inspekciji u boljem razumijevanju i prihvatanju kvalitetnih pravila, tehnika i tehnologija koje se primjenjuju u zemljama Evropske unije u postupku otvaranja rudnika i procesu eksploatacije mineralne sirovine, a koje obezbjeđuju visok stepen sigurnosti i zaštite na radu, optimizacije, digitalizacije i automatizacije procesa, te ekološki održivo okruženje u skladu sa pozitivnim propisima u EU i BiH.

– KRAJ –

11 thoughts on “Glavni federalni rudarsko, termo i elektro-energetski inspektor posjetio jedan od najvećih rudnika metala u Evropi

  1. Povratni ping: Anya Belcampo
  2. Povratni ping: quik 2000

Comments are closed.