Federalna vodna inspekcija: pratimo izvlačenje cisterne iz akumulacije u Drežnici, dosad nije uočeno izlijevanje nafte

Odmah po saznanju da se dana 28.4.2022. godine u mjestu Drežnica kod Mostara dogodila saobraćajna nesreća u kojoj je došlo do slijetanja cisterne s naftom u akumulaciju u blizini HE Salakovac, glavni federalni vodni inspektor je bez odlaganja poduzeo zakonom propisane mjere s ciljem vršenja inspekcijskog nadzora, preveniranja i eventualnog saniranja štetnih posljedica po okoliš.

Na lice mjesta odmah su upućeni federalni vodni inspektor i uposlenici firme za sanaciju šteta na vodama s pratećom opremom, čiji je angažman dogovoren s Agencijom za vodno područje Jadranskog mora u Mostaru, radi poduzimanja mjera eventualne sanacije onečišćenja.

Federalni vodni inspektor se još uvijek nalazi na licu mjesta, gdje će ostati do izvlačenja cisterne iz akumulacije, kojem će prethoditi izvlačenje nafte iz cisterne. Poduzimaju se sve zakonom propisane preventivne mjere, kako bi se na što sigurniji način izvršio pretovar nafte bez curenja u akumulaciju. Do trenutka objavljivanja saopćenja, neposrednim opažanjem nije utvrđeno izlijevanje nafte iz cisterne.

Federalna uprava za inspekcijske poslove ovim putem izražava saučešće porodici tragično nastradalog vozača cisterne.

– KRAJ –

Federalna uprava za inspekcijske poslove je samostalni federalni organ uprave. Formalno je organizovana i otpočela sa radom u januaru 2007. godine, temeljem Zakona o inspekcijama u Federaciji BiH. Sjedište Federalne uprave je u Sarajevu.

Federalna uprava obavlja poslove iz nadležnosti federalnih inspekcija koje su organizovane u sastavu uprave, i vrši i druge upravne i stručne poslove utvrđene posebnim zakonima. Nadležna je za obavljanje inspekcijskih nadzora nad primjenom federalnih propisa i propisa BiH kojima je utvrđena nadležnost entitetskih inspekcija za vršenje inspekcijskog nadzora, kao i drugim propisima.

Federalnom upravom rukovodi direktor Mr Anis Ajdinović. www.fuzip.gov.ba Za više informacija, možete kontaktirati Kabinet direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove na telefon 033/563-360 ili e-mail: info@fuzip.gov.ba

3 thoughts on “Federalna vodna inspekcija: pratimo izvlačenje cisterne iz akumulacije u Drežnici, dosad nije uočeno izlijevanje nafte

  1. Povratni ping: faw99 สล็อต

Comments are closed.