Federalna uprava za inspekcijske poslove uspješno organizovala još jednu stručnu edukaciju za federalne i kantonalne inspektore

Federalna uprava za inspekcijske poslove je 18. i 19.05.2017. godine na Bjelašnici organizovala stručnu edukaciju za federalne i kantonalne inspektore, na kojoj se, između ostalog, govorilo o standardima kvaliteta, prekršajnim postupcima i sudskoj praksi, postupku izvršenja administrativnog rješenja, te slobodi pristupa informacijama i zaštiti ličnih podataka. Uvaženi gosti predavači na navedenoj edukaciji su bili gđa Sanela Avdagić-Tanković, specijalista za standarde, certificiranje i akreditacije u  USAID-ovom  projektu  “FARMA II”, gosp. Edib Kučuković, sudija prekršajnog odjeljenja Općinskog suda Zenica, gosp. Željko Škarica, glavni federalni upravni inspektor, te prof.dr. Ljubinko Mitrović, ombudsmen za ljudska prava BiH.

Inspektori su na dvodnevnoj edukaciju imali priliku diskutovati o situacijama iz prakse s eminentnim stručnjacima iz navedenih oblasti, te na taj način steći uvid u eventualne nedostatke u praksi i unaprijediti svoje postupanje u inspekcijskom nadzoru i pripremi dokumenata koji iz njega proističu, kako bi se postigla maskimalna učinkovitost rada.

Federalna uprava za inspekcijske poslove će nastaviti organizovati stručno usavršavanje svojih inspektora i kolega iz kantona, te time kontinuirano raditi na unaprjeđenju cjelokupnog sistema inspekcijskog nadzora, kako u represivnom, tako i u preventivnom smislu, odnosno uvođenju svih subjekata nadzora u zakonske okvire.