Federalna uprava za inspekcijske poslove radi na utvrđivanju razloga saobraćajnog kolapsa na magistralnoj cesti M17 kod Jablanice

Federalna uprava za inspekcijske poslove od jutros radi na utvrđivanju razloga saobraćajnog kolapsa na magistralnoj cesti M17, u mjestu Donja Jablanica. Federalni saobraćajni inspektori su prisustvali sastanku nadležnih institucija u JP Ceste Federacije BIH, a dodatne informacije će javnosti biti poznate po okončanju inspekcijskih aktivnosti i utvrđivanja činjeničnog stanja i odgovornosti za jučerašnji saobraćajni kolaps.

Ovom prilikom, također, želimo informisati javnost da su federalni saobraćajni inspektori još u 2017. godini, vršeći ispekcijski nadzor u smislu provjere uslova za posjedovanje Licence A+ od strane privrednog subjekta koji ima javno ovlaštenje za održavanje cesta i autoputeva, po Pravilniku o licenciranju izvođača radova redovnog održavanja cesta („Službene novine FBiH“ br. 56/15), utvrdili da privredni subjekt u trenutku dobijanja licence A+, kao i u trenutku revizije licence, nije ispunjavao šest uslova za sticanje licence, odnosno da, između ostalog, nije posjedovao adekvatne ljudske i mehaničke resurse za obavljanje poslova održavanja puteva, o čemu je 23.10.2017. godine informisano i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.