ZBOG LJETNIH VRUĆINA, PREPORUČENI POJAČANI INPEKCIJSKI NADZORI KOD SUBJEKATA U POSLOVANJU S HRANOM

Povodom nastupajućih ljetnih vrućina i uoči svjetskog dana sigurnosti hrane, Federalna uprava za inspekcijske poslove je i ove godine, s ciljem intenziviranja inspekcijskih nadzora nad higijenom hrane u svrhu zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, kantonalnim ministarstvima zdravstva, upravama za inspekcijske poslove, te kantonalnim i općinskim sanitarnim inspektorima uputila preporuku za pojačani inspekcijski nadzor u objektima proizvodnje, prometa i skladištenja lako kvarljivih namirnica, slastičarskih proizvoda, vode za piće u vodoopskrbnim objektima, te vode u kupalištima i bazenima.

S obzirom da visoke temperature u ljetnom periodu pogoduju bržem rastu i širenju bakterija koje su najčešći uzrok trovanja, svim inspekcijskim organima je preporučeno redovno vršenje laboratorijskih ispitivanja zdravstvene ispravnosti namirnica, vode, briseva uposlenih, radne odjeće i radnih površina kod subjekata u poslovanju s hranom.

Federalna uprava za inspekcijske poslove će također, putem federalnih inspektora za hranu i federalnih sanitarnih inspektora na graničnim prijelazima BiH u FBiH, za vrijeme ljeta vršiti pojačane inspekcijske nadzore u prekograničnom prometu i kod subjekata u poslovanju s hranom u FBiH.

– KRAJ –

Uz slogan Sigurnija hrana, bolje zdravlje”, 7. juna širom svijeta obilježava se kao Svjetski dan sigurnosti hrane. Sigurna hrana jedan je od najvažnijih faktora dobrog zdravlja. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), na godišnjem nivou svaki deseti stanovnik Zemlje suočava se s oboljenjima čiji je uzrok ili put prenosa hrana. Nesigurna hrana utječe i na druge zdravstvene probleme, kao što su poremećaj rasta i razvoja, nedostatak mikronutrijenata, nezarazne, zarazne i mentalne bolesti. Poticanje mjera prevencije, detekcije i upravljanja rizicima porijeklom iz hrane te poboljšanje zdravlja ljudi ključni su ciljevi Svjetskog dana sigurnosti hrane. (Izvor: https://fsa.gov.ba/bs/svjetski-dan-sigurnosti-hrane-3/)

Više o sigurnosti hrane: www.fsa.gov.ba