Zabranjen uvoz pošiljke sušenog peršuna

Dana 10.9.2019. godine, tržišni inspektorat Federalne uprave za inspekcijske poslove na graničnom prelazu (GP) Izačić je u toku redovnog pregleda pri uvozu u skladu s odredbama Zakona o kontroli kvaliteta određenih proizvoda pri uvozu i izvozu („Službene novine FBiH“, broj: 21/97), Pravilnika o načinu i postupku obavljanja kontrole kvaliteta proizvoda pri uvozu i izvozu („Službene novine FBiH, broj: 39/98) i Pravilnika o začinima, ekstraktima začina i mješavinama začina („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“ broj: 51/11), naložio laboratorijsku analizu pošiljke sušenog lista peršuna porijeklom iz Egipta.

Po dostavljenim nalazima prve analize i naknadno tražene superanalize, utvrđeno je da ispitani uzorak ne odgovara odredbama Pravilnika o začinima, ekstraktima začina i mješavinama začina („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“ broj: 51/11), zbog povećanog sadržaja ukupnog pepela.

Shodno tome, uvoz kontrolisane pošiljke sušenog lista peršuna u količini od 1100 kg je zabranjen i naređeno je vraćanje iste pošiljaocu.