USAID-ov Projekat E-uprave: Delegacija FUZIP posjetila kompaniju „Čikom“ i Upravu za inspekcijske poslove Crne Gore

Sarajevo, 18.10.2022. godine                          

U okviru implementacije USAID-ovog Projekta E-uprave, predstavnici Federalne uprave za inspekcijske poslove su u periodu od 12. do 14.10.2022. godine boravili u Podgorici (Crna Gora), u studijskoj posjeti izvođaču projektnog zadatka uvođenja inspekcijskog informacijskog sustava u FUZIP – kompaniji „Čikom“ Podgorica, te Upravi za inspekcijske poslove Crne Gore.

U toku posjete je upriličen niz bilateralnih i trilateralnih sastanaka predstavnika Federalne uprave za inspekcijske poslove, kompanije „Čikom“ i Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore na kojima su razmijenjena iskustva, najbolje prakse ali i izazovi u radu inspekcijskih organa.

Posebni sastanci posvećeni su funkcioniranju jedinstvenog informacijskog sistema koji je već implementiran u Crnoj Gori,  a u kompaniji „Čikom“ je izvršena praktična prezentacija novog inspekcijskog informacijskog sustava na kojoj su se predstavnici FUZIP upoznali sa samim informatičkim programom, te iskoristili priliku da izravno testiraju i daju svoje primjedbe i preporuke kako bi iste bile ugrađene u konačnu verziju sustava.

Na sastanku s gospođom Anom Vujošević, direktoricom Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore i njenim suradnicima je, između ostalog, dogovoreno intenziviranje suradnje dvije uprave i putem zajedničkih projekata i nastupa prema međunarodnim organizacijama, kao i šire suradnje na regionalnom nivou sukladno memorandumu potpisanom u Tirani 2019. godine.

Federalna uprava za inspekcijske poslove koristi priliku da zahvali predstavnicima USAID-ovog Projekta E-uprave na uspješnoj organizaciji studijske posjete i kolegama iz Crne Gore na ukazanom gostoprimstvu.

– Kraj –

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u BiH i Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) su 16.7.2021. godine u Sarajevu potpisali Memorandum o razumijevanju  u okviru Projekta E-uprave kojim se definiraju oblasti saradnje usmjerene na: poboljšanje funkcionalnosti, efikasnosti i učinkovitosti inspekcija, povećanje transparentnosti, unapređenje saradnje i elektronske komunikacije s organima i institucijama vlasti BiH i FBiH povećanjem nivoa razmjene podataka iz digitalnih baza i poboljšanje analitičke i izvještajne sposobnosti Federalne uprave za inspekcijske poslove. Kroz ova unapređenja će biti ojačani i postojeći antikorupcijski mehanizmi Federalne uprave za inspekcijske poslove, a daljom digitalizacijom i modernizacijom će biti omogućeno pružanje bržih, transparentnijih i jeftinijih usluga poslovnim subjektima.