Rezultati pojačanog inspekcijskog nadzora na auto-pijaci u Sarajevu

U okviru pojačanih inspekcijskih aktivnosti s ciljem suzbijanja sive ekonomije i rada “nacrno” u Federaciji Bosne i Hercegovine, Federalna uprava za inspekcijske poslove je dana 15.9.2019. godine u saradnji sa Specijalnom jedinicom za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo provodila inspekcijski nadzor na auto-pijaci u Sarajevu. U akciji je izvršeno preko 500 kontrola vozila i fizičkih lica, te pregledano preko 100 pijačnih tezgi.

Prema do sada dostupnim podacima, ostvareni su sljedeći rezultati:

– sačinjeno je 6 zapisnika o inspekcijskom nadzoru i 2 službene zabilješke;

– oduzeta je nezakonito prometovana roba i roba bez porijekla kako slijedi:

– 181 par falsifikovane brendirane obuće;

– 47 pakovanja rezanog duhana;

– 997 kutija cigareta;

– 100 komada falsifikovanih jastuka s natpisom „Dormeo“;

– 27 komada novih mašina za izvođenje građevinskih radova i drugog alata.

Jedno vozilo za koje postoji opravdana sumnja da se u istom nalazi roba sumnjivog porijekla je zapečaćeno i „pauk“-vozilom transportovano u krug službenog parking prostora Policijske uprave Novi Grad Sarajevo, te će postupak inspekcijskog nadzora biti okončan po pojavljivanu vlasnika.

Ukupna tržišna vrijednost robe je približno 20.000,00 KM, a po okončanju postupka biće izrečeni prekršajni nalozi prema fizičkim licima.

U nadzoru je učestvovalo sedam federalnih inspektora, tri uposlenika FUZIP-a i 10 pripadnika Jedinice za podršku MUP-a KS, a zajedničke aktivnosti su trajale u periodu od 07,30 do 15,30 sati.