Informacija o inspekcijskim aktivnostima u vezi sa slučajem trovanja hranom na području Tuzlanskog kantona

Dana 29.8.2019. godine, Federalna uprava za inspekcijske poslove Sarajevo zaprimila je u jutarnjim satima telefonskim putem informaciju od strane Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona da se na području Općine Srebrenik desilo trovanje hranom, o čemu je, također od strane Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, obaviješten i Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

Istog dana, obavljen je detaljan inspekcijski nadzor od strane federalnog sanitarnog inspektora i federalnog inspektora za hranu, te su uzeti uzorci hrane za mikrobiološku analizu. Nakon izvršenog inspekcijskog nadzora, ugostiteljskom objektu za koji se sumnja da je izazvao trovanje izrečene su mjere zabrane obavljanja djelatnosti do momenta okončanja postupka. Inspekcijskom nadzoru su prisustvovali i pripanici MUP-a TK – Policijske stanice Srebrenik, te kantonalni veterinarski inspektor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona.

O nalazima i poduzetim mjerama iz inspekcijskog nadzora bit će obaviješteni Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona.

 

– KRAJ –