Predstavnik Federalne uprave za inspekcijske poslove na konferenciji Svjetske banke u Vašingtonu

Na poziv uvažene gospođe Tatiane Proskuryakove, šefice Ureda Svjetske banke za zemlje zapadnog Balkana, sekretar Federalne uprave za inspekcijske poslove, gđa Diana Ružić, prisustvovala je Konferenciji „HLM3 – Razmjena znanja i brže postizanje rezultata razvoja“, koja je održana u sjedištu Svjetske banke u Vašingtonu 30. i 31.03.2016. godine, u organizaciji Svjetske banke.

Glavni cilj ove, treće po redu, Konferencije visokog ranga je bio da ponudi razmjenu iskustava raznih državnih institucija da koriste znanje za sticanje boljih i efikasnijih vještina u izvršavanju svojih radnih zadataka i da podijele rješenja s domaćim i međunarodnim partnerima.

Praktično, Konferencija je okupila višestruke nosioce projekata iz različitih sektora (javnog i privatnog), od nivoa ministara do predsjednika privatnih kompanija zemalja širom svijeta, te predstavnika nevladinog sektora, s ciljem da omogući zajedničko učenje i međusobno upoznavanje, kako bi radili na izgradnji institucionalnih i operativnih kapaciteta za širenje znanja koje će omogućiti unapređivanje isporuka javnih usluga.

Na Konferenciji su uzeli učešće visoki dužnosnici čak 78 zemalja s ciljem iznalaženja što kvalitetnijeg razmjenjivanja znanja između domaćih i međunarodnih aktera.

Raspored radnih sesija i tema na Konferenciji je bio izuzetno dinamičan. Razgovaralo o  svim aktuelnim segmentima u društvu, a posebno na teme  „Jačanje javnih politika“,  „Strateška važnost razmjene znanja za razvoj“, „Strateški i organizacioni pristup razmjeni znanja“, te načinima na koje razmjena znanja može doprinijeti reformi procesa obrazovanja, socijalne politike i drugim temama.

Razmjena znanja u oblasti tržišta i konkurencije je bila tema od posebne važnosti za učesnike Konferecije koji u svojim sredinama upravo rade na projektima koji se tiču unapređenja slobodne trgovine, jačanja poslovne klime za privlačenje stranih investicija, smanjenja opretećenja poslovnim subjektima  ali i  sigurnosim aspektima u društvu.

Završnim riječima na kraju Konferencije, učesnici su pozvani da iskustva i saznanja do kojih su došli iskoriste i nastave s razmjenom istih i i započnu što otvoreniji dijalog po povratku u svoje radne sredine.