Pojava “lažnih inspektora” u Hercegovačko – neretvanskom Kantonu

Federalna uprava za inspekcijske poslove ima indikativna saznanja o pojavi lica – „lažnih federalnih inspektora” na području Hercegovačko-neretvanskog Kantona, te ovim putem upoznajemo širu javnost i privredne subjekte na području cijele Federacije BiH, da prilikom inspekcijskog pregleda od lica koja se predstavljaju kao inspektori obavezno traže službeno legitimisanje. Saznajemo da „lažni inspektori” od privrednih subjekata traže uzimanje uzoraka za vršenje laboratorijskih analiza, te ukoliko privredni subjekt „ne vrši djelatnost u skladu za zakonom” vrše „naplaćivanje kazni” na licu mjesta.
Upućujemo sve privredne subjekte da ukoliko utvrde postojanje bilo kakve sumnje prilikom dolaska inspektora, pored navedenih zakonom propisanih prava, obavezno kontaktiraju Federalnu upravu za inspekcijske poslove na broj tel.033/563-350 ili 033/563-360, kako bi potvrdili identitet službenih osoba – inspektora.
Napominjemo da je još od 2006.godine stupanjem na snagu Zakona o prekršajima u FBiH način naplaćivanja kazni propisan prekršajnim nalogom, odnosno, niti jedan inspekcijski organ u Federaciji BiH nema zakonska ovlaštenja naplate bilo kakvih kazni na licu mjesta prilikom inspekcijskog pregleda. Sa tim u vezi skrećemo pažnju da se i naknada za vršenje laboratorijskih analiza a na osnovu inspekcijskih kontrola također ne može naplatiti od strane inspektora, već od strane akreditovane laboratorijske kuće.
Ovim putem molimo medije informisanja u Federaciji BiH da urgentno objave ovo Saopćenje i na taj način doprinesu kako bi se suzbile navedene kriminalne radnje.