Pojačani inspekcijski nadzor nelegalnog taksi – prijevoza u Kantonu Sarajevo

Inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo u narednom periodu pojačano će vršiti intenzivan inspekcijski nadzor nelegalnog taksi prijevoza na području Kantona Sarajevo. Podršku ovim aktivnostima pružat će službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. 
U proteklom periodu izvršene su potrebne pripremne aktivnosti u smislu neophodne korespodencije i konsultacija sa Tužilaštvom Kantona Sarajevo, a nedavno je održan sastanak sa predstavnicima Vlade Kantona Sarajevo i nadležnim kantonalnim ministarstvom i drugim nadležnim organima kako bi se iznašla rješenja za što efikasniji način suzbijanja pojave nelegalnog taksi prijevoza u Kantonu Sarajevo. Na navedenom sastanku doneseni su određeni zaključci a jedan od najznačajnijih zaključaka jeste obaveza Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo da sačini spisak taksi prijevoznika kako bi se identificirali  taksi prijevoznici koji ne ispunjavaju zakonom propisane uvjete za obavljanje djelatnosti taksi pijevoza. 
Inspekcijske kontrole bit će realizovane tokom čitavog dana a poseban akcent bit će stavljen u vršenju kontrola „rent-a-car” vozila koja se bave nelegalnim taksi prijevozom. U cilju što veće učinkovitosti rada inspekcija u suzbijanju nelegalnog taksi prijevoza u Kantonu Sarajevo, inspekcijske pregelde će pored saobraćajnih inspektora koordinirano vršiti i tržišne inspekcije i inspekcije rada.