Hitno djelovanje Federalne uprave za inspekcijske poslove u slučajevima nerealno povećanih cijena životnih namirnica

Imajući u vidu katastrofalne posljedice vremenske nepogode koja je zadesila mnoga područja u Federaciji Bosne i Hercegovine, veliki broj naseljenih sredina ostao je odsječen u pogledu dopremanja osnovnih životnih namirnica i svih drugih predmeta opće upotrebe neophodnih za život i zdravlje građana. Ovakva situcija ostavila je prostor nesavjesnim trgovcima za razne manipulacije i moguće zloupotrebe u smislu prodaje životnih namirnica i drugih neophodnih predmeta opće upotrebe po nerealno visočijim cijenama u odnosu na njihovu tržišnu vrijednost. 
Tim povodom, želimo uputiti apel svim građanima Federacije BiH da ukoliko budu dovedeni u situaciju da im se prilikom kupovine životnih namirnica i drugih predmeta opće upotrebe neophodnih za život, od strane trgovca pokuša naplatiti nerealno povećana cijena proizvoda u odnosu na cijenu koja je važila do početka katastrofe izazvane vremenskom nepogodom, odmah izvrše prijavu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove na dežurni telefon 033 22 66 44 koji je u funkciji 24 sata. Prijave se također mogu uputiti na telefon 033 563 360 i 033 563 350, ili putem otvorene e-mail adrese info@fuzip.gov.ba. Vrlo bitno je istaći da građani prilikom kupovine obavezno zatraže fiskalni račun, a ukoliko se bude radilo o okolnostima gdje kod trgovca nema snadbijevanja električnom energijom (gdje ne rade fiskalne kase) građani imaju pravo dobiti pisani fiskalni račun.
Na ovaj način želimo svim građanima Federacije BiH skrenuti pažnju da važeće odredbe Zakona o zaštiti potrošača BiH, Zakona o fiskalnim sistemima FBiH, te Zakona o kontroli cijana FBiH imaju zaštitni karakter po pitanju zloupotrebe tržišnih okolnosti preme potrošačima, te propisuju vrlo visoke novčane sankcije koje se kreću od 3.000 do 8.000 KM.
Federalna uprava za inspekcijske poslove je, ponavljamo, 24 sata otvorena za sve prijave građana, a prioritet u djelovanju u narednom periodu bit će usmjeren na problematiku nerealno visokih cijena u poplavljenim područjima u FBiH, te će se uložiti maksimalni napori i upotrijebiti sve raspoloživi kapaciteti kako bi se promptno postupilo po svim zaprimljenim prijavama koje se odnose na navedenu problematiku.
U vezi sa navedenim, moliomo sve građane Federacije BiH da prijavljuju isključivo provjerene i argumentovane slučajeve nerealno povećanih cijena.
Ovim putem također želimo istaći da u Federaciji BiH ne postoje elementi koji bi ukazali na nestašice prehrambenih proizvoda i drugih predmeta opće upotrebe, te da ne postoji razlog za bilo kakvu bojazan jer u FBiH postoje osigurane dovoljne zalihe svih vrsta životnih namirnica.

5 thoughts on “Hitno djelovanje Federalne uprave za inspekcijske poslove u slučajevima nerealno povećanih cijena životnih namirnica

  1. Povratni ping: coway

Comments are closed.