FUZIP u USAID-ovom Projektu E-uprave: Počeo razvoj informacionog sistema E-inspektor 2 i nadogradnje BIMS-a

Jučer je u Sarajevu, u okviru USAID-ovog Projekta „E-uprave“, održana uvodna prezentacija povodom početka razvoja modernih informacionih sistema Federalne uprave za inspekcijske poslove E-inspektor 2 i nadogradnje sistema BIMS (Border Inspections Managemet System – Informacioni sistem za obavljanje kontrole ispravnosti roba i predmeta u prekograničnom prometu). Prezentaciji su prisustvovali predstavnici USAID, implementatora projekta, izabranog izvođača „Čikom d.o.o.“ iz Podgorice, te uprava i rukovodeći službenici Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Tokom izlaganja plana upravljanja projektom, gospodin Vladan Tabaš, direktor „Čikom d.o.o.“ se naročito osvrnuo na sigurnosne aspekte izgradnje i funkcionisanja novih IT sistema, te naglasio da je krajnji rok za puštanje sistema u rad 30.9.2022. godine za BIMS i 31.3.2023. godine za E-inspektor 2.

– Zahvaljujemo USAID što su prepoznali važnost dalje digitalizacije i modernizacije postojećih informatičkih sistema Federalne uprave za inspekcijske poslove, kao kontrolnog mehanizma od izuzetne važnosti za poslovnu zajednicu i razvoj poslovnog okruženja. Projekat će omogućiti značajan iskorak u smislu poboljšanja funkcionalnosti, efikasnosti i učinkovitosti inspekcija, a kroz ova unapređenja će biti ojačani i postojeći antikorupcijski mehanizmi Federalne uprave za inspekcijske poslove. „E-inspektor 2“ će također donijeti nove, iznimno važne funkcije –analizu rizika, generisanje i analizu izvještaja, te omogućavanje samoprocjene privrednim subjektima u smislu stepena usklađenosti poslovanja sa zakonom. Nadogradnjom BIMS-a će se, između ostalog, uspostaviti i novi moduli i mogućnosti za izvještavanje, što će doprinijeti i bržem, transparentnijem i jeftinijem pružanju usluga poslovnim subjektima, kao i povezivanju i ubrzavanju administrativnih procesa u BiH. Nadam se da će ovaj projekat poslužiti kao primjer za unapređenje inspekcijskih sistema na nivou kantona u FBiH, ali i izvan BiH – izjavio je Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Promotivni video projekta: https://www.youtube.com/watch?v=8fGy2n7VAoc&t=1s

– KRAJ –

 

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u BiH i Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) su 16.7.2021. godine u Sarajevu potpisali Memorandum o razumijevanju u okviru Projekta E-uprave kojim se definiraju oblasti saradnje usmjerene na: poboljšanje funkcionalnosti, efikasnosti i učinkovitosti inspekcija, povećanje transparentnosti, unapređenje saradnje i elektronske komunikacije s organima i institucijama vlasti BiH i FBiH povećanjem nivoa razmjene podataka iz digitalnih baza i poboljšanje analitičke i izvještajne sposobnosti Federalne uprave za inspekcijske poslove. Inspektori će moći efikasnije obavljati svoj posao jer će novi informacijski sistem ubrzati i pojednostaviti planiranje i vršenje ciljanih inspekcijskih nadzora kod poslovnih subjekata koji posluju nezakonito. Transparentan i precizan rad  inspekcija suzbija korupciju, omogućavajući razvoj poslovanja i stabilnu ekonomiju.

U širem smislu, projekat je usmjeren ka rješavanju nekih od suštinskih problema građana, preduzeća i vlasti u BiH putem digitalizacije i automatizacije javnih usluga, povećanja transparentnosti i efikasnosti, štedeći vrijeme i novac i eliminirajući korupciju.