Glavni federalni inspektor za hranu Nermin Smajlagić i federalna inspektorica za hranu Nisveta Pleh učestvovali su u edukaciji “Aditivi u hrani – zakonodavstvo, službene kontrole, deklarisanje, uzorkovanje i analiza” koja je održana u Sarajevu u okviru projekta “Unapređenje sistema sigurnosti hrane u BiH” pod pokroviteljstvom Republike Češke.
Na edukaciji su predavači iz Državnog veterinarskog instituta u Pragu obradili teme koje se tiču zakonodavstva, strukture Regulative broj 1333/08 Evropskog parlamenta i Vijeća, službenih kontrola aditiva u hrani, analize aditiva i nutritivnih vrijednosti hrane, deklarisanja hrane, uzorkovanja, transporta i čuvanja uzoraka za analizu aditiva u hrani, te praktičnih primjera i deklarisanja aditiva u hrani.
„Afirmacija značaja sigurnosti hrane kod subjekata u poslovanju s hranom kroz implementaciju standarda baziranih ili sličnih HACCP-u (Hazard Analysis and Critical Control Point – sistem samokontrole i kvalitete kojim se osigurava neškodljivost hrane), eliminacija hrane iz lanca ishrane ljudi koja je neusklađena sa propisima o hrani, te uzimanje uzoraka s ciljem verifikacije postupanja subjekata u poslovanju s hranom u segmentu provođenja općih i specifičnih uslova higijene, neki su od prioriteta djelovanja Federalnog inspektorata za hranu u 2025. godini.
Aditivi u hrani igraju ključnu ulogu u modernoj prehrambenoj industriji, omogućavajući poboljšanje okusa, izgleda, teksture i produženje roka trajanja proizvoda. Međutim, njihova upotreba mora biti strogo regulisana i kontrolisana kako bi se obezbijedila sigurnost potrošača i poštivanje propisa.
Službene kontrole u ovoj oblasti provode inspekcijski organi, temeljem smjernica za uzorkovanje i mikrobiološko ispitivanje hrane koje izdaje Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i uključuju verifikaciju postupanja u skladu s propisima o hrani, kao i analizu uzoraka hrane u službenim laboratorijama.
Proizvodi koji sadrže aditive moraju biti jasno označeni kako bi potrošači bili informisani o njihovom prisustvu. Na deklaraciji proizvoda mora biti naveden naziv aditiva ili E-broj, koji je identifikacijski broj aditiva. Pravila o označavanju razlikuju se u zavisnosti od predviđenog tržišta, ali općenito uključuju informacije o nazivu aditiva, njegovoj funkciji i eventualnim upozorenjima.
Naglašavamo da su, generalno uzorkovanje i analiza a posebno aditiva u hrani ključni za verifikaciju usklađenosti subjekata u poslovanju s hranom s propisima a time i većeg stepena sigurnosti hrane po zdravlje potrošača. Metode uzorkovanja i analitičke metode za kontrolu aditiva i drugih kontaminanata u hrani kao i ostalo je propisano pravnom stečevinom EU, od kojih nekolicina nije usvojena u Bosni i Hercegovini ali subjekti u poslovanju s hranom koji hranu plasiraju na za bosanskohercegovačku privredu značajno 500-milionsko tržište potrošača u EU, iste moraju poštovati“, izjavio je glavni federalni inspektor za hranu Nermin Smajlagić.
– KRAJ –