Direktor Ajdinović primio tim za evaluaciju dogoročne razvojne saradnje Švedske i BiH

Dana 10.04.2018. godine, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović primio je u radnu posjetu konsultantski tim iz Švedske zadužen za evaluaciju dugoročne razvojne saradnje Švedske i BiH.

Finansijski konsultanti su bili posebno zainteresovani za Projekt unapređenja poslovnog okruženja i institucionalnog jačanja (ICIS), koji su provodili Svjetska banka i Švedska agencija za međunarodni razvoj (SIDA), te osvrt Federalne uprave za inspekcijske poslove na saradnju sa Švedskom agencijom za međunarodni razvoj (SIDA).

Direktor Ajdinović je upoznao goste da je projekat ICIS okončan krajem 2017. godine, te da su njegovi efekti već mjerljivi u smislu efikasne međuinstitucijske razmjene podataka koja omogućava kvalitetnu analizu rizika i bolje planiranje i provođenje inspekcijskih nadzora, kako u unutrašnjem, tako i u prekograničnom prometu roba. Dodao je da Federalna uprava za inspekcijske poslove planira nove projekte, te zahvalio na dosadašnjoj finansijskoj i stručnoj pomoći koju je pružila Švedska vlada.

Predstavnici evaluacijskog tima su izrazili zadovoljstvo prezentiranim informacijama i činjenicom da će projekat, između ostalog, pozitivno uticati i na razvoj poslovnog ambijenta, imajući u vidu da se uspostavlja i infrastruktura potrebna za pokretanje online jednošalterskog sistema registracije poslovnih subjekata u Federaciji BiH.