Delegacija Centralnog inspektorata Republike Albanije posjetila Federalnu upravu za inspekcijske poslove

U periodu od 21.-23.10.2019. godine, delegacija Centralnog inspektorata Republike Albanije predvođena generalnim inspektorom, gospodinom Shkelqimom Hajdarijem, boravila je u posjeti Federalnoj upravi za inspekcijske poslove u Sarajevu.

Cilj posjete je uspostava saradnje u oblasti inspekcijskih poslova, razmjena iskustava i najboljih praksi inspekcijskih organa, daljnji razvoj online sistema inspekcijskih nadzora, te unapređenje metodologije za procjenu i upravljanje rizikom i procedura zapošljavanja i karijernog upravljanja u inspekcijskim organima.

Tokom posjete, održan je niz sastanaka između predstavnika Centralnog inspektorata i Federalne uprave za inspekcijske poslove, na kojima se diskutovalo o prezentiranim sistemima i načinima funkcionisanja inspekcija. Prisutni su se složili da su Federalna uprava za inspekcijske poslove i Centralni inspektorat Republike Albanije među vodećim inspekcijskim organima u regiji u oblasti informatizacije inspekcijskih nadzora, s obirom da federalni inspektori postupak inspekcijskog nadzora administriraju na laptopima, a kolege iz Republike Albanije na tabletima.    

Posljednjeg dana posjete, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, gospodin Anis Ajdinović i generalni inspektor Centralnog inspektorata Republike Albanije, gospodin Shkelqim Hajdari potpisali su Sporazum o razumijevanju kojim su ozvaničili početak saradnje između dva inspektorata. U tom smislu, generalni inspektor Hajdari je uputio i poziv Federalnoj upravi za inspekcijske poslove za učešće na konferenciji o saradnji inspekcijskih organa zemalja Zapadnog Balkana, koja će se održati u Tirani u decembru 2019. godine.

KRAJ