Pojačan inspekcijski nadzor FUZIP u neposrednoj saradnji s kantonalnim inspektorima KUIP KS i policijskim službenicima MUP-a KS

Pojačani inspekcijski nadzori rada “nacrno” otpočeli su od srijede, 25.05.2016. godine, na području Kantona Sarajevo, u skladu s programom pojačanih inspekcijskih nadzora suzbijanja “sive ekonomije” na tržištu rada (zapošljavanja “nacrno”). Obzirom na činjenicu da je pojava rada ”nacrno” najčešća kada su u pitanju sezonski građevinski radovi, ugostiteljstvo, turizam i obrt, fokus aktivnosti zajedničkih timova sačinjenih od strane federalnog i kantonalnog inspektora usmjerene su na pomenute oblasti kontrole. 

Povodom navedenog, a imajući u vidu činjenicu da smo zaprimili veći broj prijava u kojima stoji da je na određenim građevinskim radilištima angažovan enormno veliki broj radnika “nacrno”, u okviru pomenutih aktivnosti postupajući inspektorski timovi vrše inspekcijske kontrole na nekoliko gradilišta, i to konkretno na gradilištima na području Općina Hadžići i Centar u Kantonu Sarajevo. Tom prilikom je zatečen veći broj angažovanih radnika “nacrno”, te su utvrđene i druge nepravilnosti koje se ogledaju u grubom kršenju odredaba Zakona o zaštiti na radu. Povodom navedenog, postupajući inspektori poduzet će zakonom propisane upravne mjere u cilju otklanjanja nezakonitosti u izvršavanju zakona i drugih propisa, te će počinioce takvih nezakonitih radnji sankcionisati i izdavanjem prekršajnih naloga. 

Podršku inspekcijskim aktivnostima inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove i kantonalnih inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo pružaju policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a sve u cilju omogućavanja legitimisanja svih lica zatečenih na gradilištu, te osiguravanja sigurnosti svih lica u toku vršenja inspekcijskih nadzora.  

Ovom prilikom želimo istaći visok nivo susretljivosti i profesionalnosti pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i kantonalnih inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, koji učestvuju u zajedničkim inspekcijskim aktivnostima.