Inspekcijski nadzor vodenog saobraćaja u Federaciji Bosne i Hercegovine

 

Federalna uprava za inspekcijske poslove, putem saobraćajnog inspektorata u ljetnoj sezoni vrši kontrolu plovnih objekata u plovnom području Neumskog akvatorijuma i Jablaničkog jezera, kao i vozača koji upravljaju plovnim objektima: čamci, skuteri, brodice, splavovi i drugi plovni objekti.

Neposrednim obilaskom Jablaničkog jezera uz obalu zapažen je veliki broj splavova, gdje postoji osnovana sumnja da za iste vlasnici ne posjeduju potrebnu dokumentaciju za učestvovanje u unutrašnjoj plovidbi.

U periodu od 18.06.-31.08.2018. godine federalni inspektori za unutrašnju i pomorsku plovidbu izvršili su 122 inspekcijska nadzora i izdali 15 prekršajnih naloga u iznosu od 6.000,00 KM.  Federalni  saobraćajni inspektori su prilikom kontrola ustanovili da 5 plovila stranih registarskih oznaka ne posjeduju odgovarajuću vinjetu te su upućeni u kapetaniju da pribave istu, 39 osoba nije posjedovalo plovnu dozvolu, a 4 plovna vozila nisu bili registrovani te su vraćeni na obalu. Također, utvrđeno je da vozači za splavove nisu posjedovali uvjerenja o soposbnosti plovnih objekata za učestvovanje u unutrašnjoj plovidbi, kao i da vozači nisu posjedovali uvjerenja za upravljanje plovnim objektima u unutrašnjim i pomorskim plovnim putevima.

Navedenim kontrolama povećava se sigurnost ljudi i imovine u plovnom području mora u Neumu te se povećava disciplina u pogledu osiguranja, registracije vozila što pokazuje podatak od 426 novoregistrovanih plovnih vozila i 126 izdatih plovnih dozvola tokom 2018. godine.