Glavni federalni vodni inspektor: na rijeci Trešanici nisu uočene naftne mrlje i pomor ribe

Odmah po objavi članka “Pomor ribe zbog izlijevanja cisterne kod Konjica, ribari upozoravaju na ekološku katastrofu” na portalu “Klix.ba”, glavni federalni vodni inspektor je hitno upućen na lice mjesta, radi provjere navoda iz članka i postupanja u okviru svoje nadležnosti.

Prilikom obilaska kompletnog vodotoka i obala rijeke Trešanice, od lokacije izlijevanja cisterne u Podorašcu kod Konjica nizvodno, do mjesta ulijevanja rijeke Trešanice u rijeku Neretvu, nisu konstatovane naftne mrlje, niti pomor ribe, te se ne vide naznake navodne ekološke katastrofe.

Pet (5) dana nakon incidenta, konstatuje se da se naftna mrlja spustila u Jablaničko jezero, gdje je intervencijom Agencije za vodno područje slivova Jadranskog mora angažovana firma koja je odmah po incidentu postavila plutajuću barijeru kod koje se vrši prikupljanje i vađenje naftne mrlje.

 

Video:

https://mega.nz/file/oU1xxYSa#kXY3PeZOTFARiFuqEhPRU6dtvaIdp1FKNw-0lWYd120

https://mega.nz/file/1E1xhQCL#EhjotEH5ygGJGC35yXAwbhE-au_xIxpc_d5uXfD6ugs

https://mega.nz/file/UBkyURqa#yhXYrYPUpPnfgUJMMXs-eGCSLjZbm2jtImILrDZjIf4

 

 

 

 

– KRAJ –

Federalna uprava za inspekcijske poslove je samostalni federalni organ uprave. Formalno je organizovana i otpočela sa radom u januaru 2007. godine, temeljem Zakona o inspekcijama u Federaciji BiH. Sjedište Federalne uprave je u Sarajevu. Federalna uprava obavlja poslove iz nadležnosti federalnih inspekcija koje su organizovane u sastavu uprave, i vrši i druge upravne i stručne poslove utvrđene posebnim zakonima. Nadležna je za obavljenje inspekcijskih nadzora nad primjenom federalnih propisa i propisa BiH kojima je utvrđena nadležnost entitetskih inspekcija za vršenje inspekcijskog nadzora, kao i drugim propisima.

Federalnom upravom rukovodi direktor Mr Anis Ajdinović. www.fuzip.gov.ba

 

Za više informacija, možete kontaktirati Kabinet direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove na telefon 033/563-360 ili e-mail: info@fuzip.gov.ba