FK Željezničar ostaje pod mjerama zdravstvenog nadzora, omogućeno treniranje i odlazak na utakmicu 9.9.2020. godine

 

Prema uputama federalnog i kantonalnog kriznog štaba o epidemiološkom riziku nastalom povodom dolaska sastava i pratnje FK Željezničar sa planirane utakmice u  Izraelu na JP Međunarodni aerodrom Sarajevo dana 27.avgusta 2020. godine, federalni sanitarni inspektori su u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBIH, u prisustvu epidemiologa, izdali rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor odnosno ograničenju kretanja van mjesta boravka svih putnika u trajanju od 14 dana, a na adresi o kojoj obavijeste porodičnog ljekara nadležne zdravstvene ustanove- Doma zdravlja.

Svi putnici kojim je izdato rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor u skladu sa zakonom, kako potencijalno zaraženi, tako i putnici koji su ostvarili rizičan epidemiološki kontakt tokom putovanja, su dužni u periodu trajanja zdravstvenog nadzora boraviti na adresi koju su prijavili nadležnoj zdravstvenoj ustanovi, te se se za dalji epidemiološki tretman lično javljati svom porodičnom ljekaru.

Nakon obavljene epidemiološke obrade za 36 lica stavljenih pod zdravstveni nadzor,kao i dva uzastopna negativna PCR testa, Federalnoj upravi za inspekcijske poslove dostavljeno je mišljenje uz prateće preporuke epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, na osnovu kojeg se  igračima/članovima kluba FK Željezničar za vrijeme trajanja zdravstvenog nadzora odobrava obavljanje trenažnog procesa, kao i kretanje od mjesta na kojem boravi do mjesta na kojem se obavlja trenažni proces, uz poštivanje preporuka od strane mjerodavnih epidemiologa.

Odobreno obavljanje trenažnog procesa  vrši se u epidemiološki kontroliranim uvjetima, prema spisku koji dostavi predsjednik FK Željezničar za neophodne igrače/članove kluba, u unaprijed određenom terminu na terenu FK Željezničar, uz poštivanje svih obavezujućih higijensko-epidemioloških mjera i konkretnih preporuka za provođenje trenažnog procesa, a kako bi se isključila mogućnost sekundarne transmisije virusa COVID 19. 

Shodno mišljenju Zavoda za javno zdravstvo KS, a na zahtjev FK Željezničar, zbog novog termina održavanja međunarodne utakmice u Izraelu dana  9.9.2020. godine koji je određen od strane FIFA-e, u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) provest će se testiranja PCR metodom 24h prije leta kod svih asimptomatskih igrača/čanova kluba, te ukoliko nalaz bude negativan, igračima odnosno članovima kluba će se omogućiti odlazak u Izrael na dan 8.9.2020. godine, uz strogo pridržavanje propisanih higijensko-epidemioloških mjera.