ZAŠTITA POTROŠAČA: inspekcijski organi u FBiH u 2021. godini izvršili 1.982 kontrole nad formiranjem cijena i marži

Inspekcijski organi u Federaciji Bosne i Hercegovine u periodu od aprila do decembra 2021. godine izvršili su 1.982 inspekcijska nadzora nad formiranjem cijena i marži u FBiH. U nadzorima je evidentirano 510 nepravilnosti, od kojih 313 prekršaja i 197 manjih odstupanja za koje su subjektima nadzora su izdate upravne mjere – rješenja o oklanjanju nedostataka.

Od ukupnog broja, kantonalne uprave za inspekcijske poslove Unsko-sanskog, Posavskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog, Bosansko-podrinjskog, Zapadno-hercegovačkog, Kantona Sarajevo i Kantona 10, kao i inspekcijski organi pri nadležnim ministarstvima u Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom kantonu su, prema dostavljenim informacijama, izvršili ukupno 1.643 inspekcijska nadzora, u okviru kojih je utvrđeno ukupno 410 nepravilnosti, od kojih 213 prekršaja.

Inspektori Federalnog tržišnog inspektorata Federalne uprave za inspekcijske poslove izvršili su 339 nadzora, u okviru kojih je utvrđeno 100 prekršaja, a što podrazumijeva izdavanje prekršajnih naloga u iznosu od 106.400,00 KM.

Uporedno posmatrano u odnosu na prethodnu godinu i zatečeno stanje na terenu u smislu zakonitosti postupanja, uglavnom se može konstatovati dostatna disciplina subjekata nadzora. Prosječan udio zabilježenih nepravilnosti na području FBiH je cca. 26%, odnosno kod manje od trećine kontrolisanih subjekata. U nekim od kantona se udio odstupanja od maksimalne visine marži kreće u rasponu od 35% do 53% (KS, BPK, HNK, K10, USK).

Kontrole se vrše kontinuirano, u skladu s Odlukom Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine maži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode i Odlukom o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, donesenim u aprilu 2021. godine usljed povećanja cijena osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda uzrokovanog dominantno vanjskim faktorom, odnosno značajnim porastom nabavnih cijena iz uvoza.

Prema informaciji Federalnog ministarstva trgovine o kretanju cijena za mjesec decembar 2021. godine, potrošačke cijene u FBiH su u prosjeku u decembru porasle za 0,8% u odnosu na novembar, te za 6,5% u odnosu na decembar 2020. godine (godišnja inflacija). Informacija je dostupna na: https://www.fmt.gov.ba/novosti/informacija-o-kretanju-cijena-za-mjesec-decembar-prosinac-2021-godine.html

 

Molimo potrošače da uočene nepravilnosti prijave na:

– telefon za prijave: 033 /22 66 44 (otvoren 24 sata)

– e-mail: info@fuzip.gov.ba

– poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6, Sarajevo.

 

– KRAJ –

 

Vlada FBiH je početkom aprila 2021. godine propisala mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za osnovne životne namirnice i naftne derivate, s ciljem svođenja marži na ekonomski opravdan nivo primjeren socio-ekomskim prilikama uzrokovanim teškom epidemiološkom situacijom, te vodeći računa da se istovremeno zaštite potrošači ali i osigura pozitivno poslovanje trgovaca koje se ne temelji na stjecanju ekstra profita i njihovom bogaćenju. Shodno odlukama, pravne i fizičke osobe obavezne su utvrditi i primjenjivati marže tako da u veleprodaji ne prelaze maksimalnu visinu od šest posto (6%) i u maloprodaji maksimalnu visinu od osam posto (8%) na nabavnu cijenu nafte. U slučaju cijena za životne namirnice i druge proizvode, marže ne smiju prelaziti visnu marže tih proizvoda u procentualnom iznosu na dan 31.12.2020. godine. Ova obaveza odnosi se na pšenično brašno i sve vrste hljeba od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt 2,8 % m.m., svježa jaja, šećer kristal bijeli, so za ljudsku ishranu,riža,tjestenina, margarin i biljna mast, sve vrste svježeg mesa i ribe, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje suncokretovo, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, deterdžent za veš u prahu, deterdžent za suđe tečni i sapun.