Direktor Ajdinović održao sastanak s premijerom Tuzlanskog kantona, gospodinom Denijalom Tulumovićem

Aktivnosti Federalne uprave za inspekcijske poslove, a koje se provode na području Tuzlanskog kantona, bile su tema današnjeg sastanka delegacije Uprave, koju je predvodio direktor Anis Ajdinović sa premijerom Tuzlanskog kantona Denijalom Tulumovićem.

Fokus razgovora bio je usmjeren na djelovanje federalnih inspektora u oblasti zaštite okoliša i utjecaja kojeg na okoliš imaju veliki industrijski kompleksi GIKIL, Soda Sisecam, Termoelektrana Tuzla, rudnici, ali i deponije za odlaganje otpada od kojih neke posluju i na granici dobivanja zabrane obavljanja djelatnosti. Osim zaštite okoliša razgovaralo se i o drugim aktivnostima Uprave usmjerenim ka rješavanju problema u oblasti privrede.

„Tuzlanski kanton je po mnogim pokazateljima veoma bitan za cijelu Federaciju Bosne i Hercegovine. Samo u ekonomsko privrednom smislu Tuzlanski kanton je vodeći u Federaciji i Federalna uprava za inspekcijske poslove posebnu pažnju, ali i poseban senzibilitet posvećuje ovom području. U svom djelovanju inspektori Federalne uprave će pokazati dobru volju i fleksibilnost, ali se stanje mora mijenjati ka boljem”, rekao je direktor Ajdinović.

Obzirom na medijske napise koji su prisutni u posljednjih nekoliko dana direktor Ajdinović je premijera Tulumovića informisao da su aktivnosti FUZIP-a koje se provode u Rudniku mrkog uglja „Banovići” samo dio redovnih kontrola koje FUZIP provodi u svim rudnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

„RMU Banovići je samo jedan od naših predmeta nadzora. Do sada smo već vršili redovne kontrole u rudnicima iz koncerna Elektroprivrede BiH, i do kraja ove godine, osim kontrole u Banovićima u planu nam je vršenje sveobuhvatnih kontrola u još dva rudnika iz Konecerna” rekao je Ajdinović i dodao da je činjenica da je RMU Banovići jedan od većih zagađivača u ovom kraju i da su tokom kontrola federalni inspektori detektovali brojne nedostatke u različitim oblastima poslovanja.

Premijer Tulumović se zahvalio na današnjoj posjeti i informacijama koje su predočene, kao i prezentaciji plana budućeg djelovanja.

„Nakon svega što smo čuli, želim se u ime Vlade Tuzlanskog kantona zahvaliti Federalnoj upravi za inspekcijske poslove na dolasku, dobroj volji i senzibilitetu kojeg pokazuju prema Tuzlanskom kantonu. Smatram da smo svi na istom zadatku, a to je da zaštitimo ono što se može zaštititi, te da utičemo na ispravljanje propusta u poslovanju privrednih subjekata”, kazao je premijer Tulumović, te istaknuo i da je Vlada u već pokrenula određene aktivnosti u oblasti zaštite okoliša, ali i uopće rješavanju problema u privredi.

„Pokrenuli smo određene inicijative prema lokalnim samoupravama u smjeru rješavanja pitanja odlagališta otpada i smatram da se krećemo u dobrom smjeru. Stava smo da se svi problemi moraju izvući i staviti „na sto” kako bi smo o njima razgovarali i zajednički tražili rješenja”, riječi su premijera Tulumovića.

Na kraju sastanka istaknuto je i očekivanje da će kvalitet i obim saradnje Kantonalne sa Federalnom uprave za inspekcijske poslove u narednom periodu biti znatno intenziviran.

 

Vijest preuzeta s web stranice Vlade Tuzlanskog kantona

http://www.vladatk.kim.ba/vlada-tk/rad-vlade/aktivnosti-vlade/6938-prezentirane-aktivnosti-federalne-uprave-za-inspekcijske-poslove