16:06 13.12.2019

FUZIP na konferenciji o reformi inspekcija zemalja Zapadnog Balkana u Tirani

Danas, 13.12.2019. god.ine u Tirani se održava Konferencija visokog nivoa o reformi inspekcija zemalja Zapadnog Balkana u skladu sa standardima EU- „High level Conference on reforming inspections in the Western Balkans according to European Union standards“ u organizaciji Centralnog inspektorata Albanije. Učesnici ove konferencije su rukovodioci inspektorata iz Bosne i Hercegovine, Republike Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Kosova. Konferencija se održava pod pokroviteljstvom i uz učešće Vlade Republike Albanije, USAID-a, Evropske komisije i OECD-a.

Direktor Centralnog inspektorata Albanije gosp. Shkelqim Hajdari je izrazio zahvalnost na učešću svih delegacija inspektorata  iz regije zemalja Zapadnog Balkana i istakao da ovaj događaj predstavlja početak nove historije stvaranja zajedničkog osnova i razvoja regionalne saradnje u reformi inspekcijskih organa.

Direktor Ajdinović je prezentirao sistem organizacije, metodologiju rada, te specifičnosti radnopravnog statusa inspektora u Federaciji BiH, kao i zakonski okvir efikasnog djelovanja federalnih inspektora. Dalje, istakao je kako ostvarena dostignuća ne trpe komoditet i nikada nisu dostatna, da reformski izazovi traže inovativne instrumente rada, te regionalna integracija inspekcija predstavlja značajnu prekretnicu i donosi niz prednosti u smislu realizacije zajedničkih projekata.

Nakon prezentiranja organizacije i funkcionisanja inspekcija zemalja učesnica, istaknuto je kako  Bosni i Hercegovini, odnosno, Federalnoj upravi za inspekcijske poslove pripadaju visoke ocjene po pitanju provedene reforme i organizacije inspekcijskih organa u regiji, te da u pogledu profesionalizma i sistema karijere zaposlenih primijenjeni model u Federaciji BiH predstavlja matricu za jedinstveni pravac i standardizaciju rada inspekcija.

Usvojena je Zajednička inicijativa za uspostavljanje međunarodne, regionalne Asocijacije inspekcijskih organa zemalja Zapadnog Balkana.